04 April, 2014

Sõnaseletusi. Vol 2

Esmalt lühendid:
ÕS - õigekeelsussõnastik
ÕÕ - õel õpetaja

ÕÕ on see, kes annab õpilasele eriti õelaid ülesandeid. Muudkui seleta lahti sama asja, aga ennast korrata ei luba. Täna tahtis ÕÕ teada, mis on...


  • biograafia. No mis ta ikka on? Kes eelmises tunnis tähele ei pannud, mõtles loogiliselt ja mõtleski välja, et see on "...raske aine, millest keegi aru ei saa. Taimede ja loomade elu uurimine." (Miks ka mitte. Valid taime ja jälgid tema elukäiku. Mitu korda liblikas õiele lendab, millal ja milline ämblik ning kuhu oma võrgu koob. Võib-olla juhtub midagi täiesti erakordset? Satud pruudikimpu või sööb su ära albiino jänes.) Märkajamad mäletasid, et lugesime katkendeid elulooraamatuist. Elulugu?
  • autobiograafia. Mingi trikiga küsimus? "Auto kirjeldus." Nutikamaile meenus, et autoportree on pilt iseendast. Jutt endast? Elulugu? Aga see sõna juba oli. Siis ei tea. Paneme, et "...enda elulugu."
  • CV. Misasja!!! See on ju... elulugu. Mh. Noh. Paneks, et "...enda kirjeldus, mis saadetakse, et tööd saada." Või siis "...info oma aridusest ja elust." Või "...kui tahad kandideerida tööle, siis pead tööandjale andma CV."
  • profiil. Ja et mitte külgvaade. Vaat see on juba eriti õel. Nüüd on küll sõnad otsas. Midagi peab ju kirjutama. "Mina ise, minu enda ülevaade endast, mis koosneb mu profiilist."

No comments: