09 August, 2008

5 raamatut, mis muutsid elu

Trulla viskas meemi.

1. Vilma Parbo AB mudilastele
No mis ma mõistan kommenteerida. Kirjaoskuse omandamine oli tubli tulemus. Kui jutud pähe loetud, vaatasin niisama pilte ja mängisin oma autistlikke mõttemänge. Üks lemmikpilte oli sadapadapudikeedabsedapuditädikiidab-lehel :D
2. Heljo Mänd Linalakk ja Rosalind. Eesti Raamat 1973
Aitas viieaastasel raudteelaste haigla muukeelses keskkonnas Heljo Männi lummavas vormis esitatud maailma põgeneda.
3. Ellen Niit Suur maalritöö. Eesti Raamat 1971
Ahhh! Kogu see mõtteis värviliseks pintseldatud maailm!
"Mis siniseks, mis siniseks siis tegi pintslimees? Siis siniseks, siis siniseks ta tegi politsei..." uneles üks mu oma tütardestki kord unejutujärgselt. Ja kuidas ikka nii saab, et kallad kõik värvid kokku ja tuleb valge... :)
4. Karl Karlep Psühholingvistika ja emakeeleõpetus. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus, 1998
Veri, higi ja pisarad, järeleksamist rääkimata...

Edasi jään hätta. Süüdistaksin elu muutmises pigem autoreid kui konkreetseid teoseid :D
5. Nikolai Baturin - Kuningaonni kuningas, Kentaur, Karu süda, Leiud kajas,...
6. Alessandro Baricco - Ookean meri, Novecento, Siid,...
"Kuningaonni kuningas" - raamat, millest üritasin sügavamaid kohti välja kirjutada ja avastasin, et see kujuneb romaani käsitsi ümberkirjutamiseks. "Kentaur" - ca 700 lk, mida kõigepealt kugistasin, siis üritasin neelata suutäite kaupa, siis lappasin ja limpsisin üle tekkinud TUNNET.
Kui Baturini loomingu suudan enda jaoks veel kuidagi paremusjärjestusse panna, siis Bariccoga jään isegi selles hätta. Olen kehv kiitja, aga ei Baturin ega Baricco vajagi õnneks minu saamatuid soovitusi :)

Ja juba ongi nimekiri pikem kui meem lubab.

Raamatutest on viimastel päevadel nii palju juttu olnud, et kedagi lausa loopida ei tihkagi. Aga ehk ärgitab see teisigi oma raamaturiiulit revideerima. Edu ja teistega jagamise lusti! :)

3 comments:

Segasumma Saara said...

Väga huvitav valik sul! Ootamatu ja üllatav isegi mõne nurga alt :).

Peaksin sellele "Suur maalritöö" raamatule ise ka küüned taha ajama. Mul siin parajasti käsil programm "Räägime poistele luulest" :P.

Oop said...

Mõnele vanemas eas poisile võib Brecht yllatavalt hästi peale minna. Mulle omal ajal läks. Ja Béranger ja muud seesugused... B-tähega.

Oop said...

Mõtlesin just, et võiksin kirjutada hoopis viiest raamatukogust, mis muutsid mu elu. Või kindlasti neljast, viiendat tuleks pisut venitada.

Raamatutega... oleks keerulisem.