17 March, 2010

Väärtustest

Kolleeg ostis maamaja. Kolkakülast õnnestus isegi ehitusmees hankida. Oli küll isikliku soovitusega, aga see kõlas seda kaunimalt. Uhked tiitlid küljes ja puha.
Hiljem, kui asjad kaduma hakkasid, selgus, et üsna hõivatud mees. Kui parajasti külas ei peksa, varasta ega vägista, istub vangimajas. (Ükski loetletud hobidest pole kirjanduslik liialdus.)
Viimane sääred teinud väärtasi oli ca viietuhandene. See tegi noore pere meele hapuks. Politsei soovitas päti tegudele ahvatleda ja ise kinni nabida.
Nii tehtigi.
Kohe kutsuti ka ametimehed röövlit ära viima.

Uurimisest saab varsti aasta.
Kuigi esmasel arstlikul ülevaatusel diagnoositi "kannatanul" põlvepõrutus (mida kolleegi pere ka kuidagi oma süüks ei taha arvata vaid kahtlustab, et jalgrattaga viinaninast võrukael selle kustahes eelnevalt saada võis), lisanduvad tasapisi raudkangihoobid, murtud hambad ja mis kõik veel. Suureks süüks on juba see, et inimest politsei tulekuni maas istuma sunniti ja tooli ei toodud. (Söögi pakkumisest tuleks siiski võimalusel hoiduda. Kes teab, mis reaktsioone need seedekulglas tekitada võivad.)
Ei loe, et pikanäpumees oli märksa varem arsti juures hammaste kadumist kaevanud. Ei loe, et politseinikud tunnistasid kinninabimise rahumeelseks. Loeb "ohvri" aina häälekam hädakisa ja nulle muudkui veereb kahjunõude taha.

Uurijad vahetuvad, verbaalne käteväänamine kestab, kulutused on ammu mitmekordselt ületanud varguse-kahjud, tööpäevad lähevad raisku kuulates ähvardusliku sisuga soovitusi süüdistusele allkiri anda ja raha ära maksta.
Samal ajal müttab "kannatanu" külas lustiliselt oma jõu- ja ilunumbreid teha.

Niisiis. Kui sul, kallis lugeja, juhtub olema midagi, mis kellelegi veel huvi võiks pakkuda, paki see hästi transporditavasse pakendisse ja tõsta välisukse taha. Ära unusta teed lumest puhtaks rookida ja korralikult liivatada. Ja kasutusjuhend pane pakki. Veel parem - istu ise trepil ja loe see varanduseviijale ette. Hea, kui oleks võimalikult palju juhuslikke tunnistajaid ja kaameramehi erinevatest kallutamata kanalitest.

Kolleeg on meeleheitel. Pehmelt öeldes.

4 comments:

Morgie said...

masendav. kas kolleeg ise ikka andis varga vastu kaebuse üles?

Eve Piibeleht said...

Täiesti õudne, et selliseid asju juhtub. Mina informeeriksin Pealtnägijat, nendest on sellistel puhkudel abi olnud.

Udo said...

Mul oleks küll midagi ukse taha tõsta. Usk oma riigisse.

Anonymous said...

Sellest võiks avalikkust küll teavitada, kohe julgelt...